Alternatief paarden centrum 'Renaissance'
Caroline Kimmerle
Elina van Wel
 
Welkom
Pensionstalling
Lessen en africhting
Foto's accomodatie
Tarieven
Clinics en Lezingen
Natuurgeneeskunde
Kruiden
Copyright/disclaimer
Agenda
Gastenboek
Links
Naslag allerlei
Reacties en inschrijving   

 

Naslag allerlei

Algemene voerrichtlijnen!

Gezonde voeding  is erg belangrijk voor het gezond houden van je paard. Denk daarbij aan de hoeveelheid en een goede verdeling van de voergift over de hele dag.

Ook de juiste verhouding tussen ruw- en krachtvoer is erg belangrijk. Ieder paard is uniek, dus het is zaak de juiste balans in voeding te vinden die passend is voor jouw paard. Denk daarbij aan hetvolgende: hoeveel energie neemt mijn paard op via voeding en hoeveel verbruikt het weer voor onderhoud en arbeid?

'Let op: veel fysieke problemen bij paarden ontstaan door overvoeding!'

Het is elke dag van belang dat je paard voldoende structuurrijk ruwvoer krijgt, aangezien dit ruwvoer in de meeste gevallen uit zeker driekwart van het rantsoen bestaat. Ruwvoer is dus de basis van elk rantsoen. Het houdt de darmen actief, bevordert een optimale darmflora en dus de gezondheid van jouw paard. Het verteringsstelsel van het paard is zo gemaakt dat het eigenlijk constant kleine beetjes moet eten. Als het verteringsstelsel uren lang niets te doen heeft en dan ineens weer grote porties moet verwerken, kunnen er problemen zoals koliek ontstaan. Naast voldoende ruwvoer en het geven van kleine porties is ook voldoende beweging enorm belangrijk.

Als basisregel kan het volgende worden aangehouden:

 • Zet het paard het liefst op stro;

 • Zorg altijd voor voldoende vers water;

 • Verdeel de porties over drie tot vier keer per dag;

 • Voed op regelmatige tijden;

 • Zorg voor een passende ruwvoer- en krachtvoerverhouding;

 • Geef altijd ruwvoer van goede kwaliteit, dat fris ruikt en vrij is van stof en schimmel;

 • Geef niet teveel voer!

Daarmee komen we op de volgende voerregels:

 • De geadviseerde hoeveelheid ruwvoer is 1,0 tot 1,5% van het lichaamsgewicht. Dus een paard van 600 kg, moet ongeveer 6 tot 9 kg ruwvoer per dag binnenkrijgen. Als het paard ook weidegang krijgt, hangt het af van de hoeveelheid gras dat opgenomen kan worden.

 • De geadviseerde hoeveelheid krachtvoer per dag voor onderhoud en basissport: 0 - 0.5 kg per 100 kg lichaamsgewicht.

 • De geadviseerde hoeveelheid krachtvoer per dag voor (top)sport: 0.5 – 1.0 kg per 100 kg lichaamsgewicht.

 • De geadviseerde hoeveelheid hooi per dag (geen weidegang): 1,5 kg / 100 kg lichaamsgewicht.

 • De geadviseerde hoeveelheid hooi per dag (wel weidegang): 0,5 kg / 100 kg lichaamsgewicht.

Tip: Weeg eens wat je per dag voert aan je paard.

Sobere rassen en koudbloedpaarden kunnen over het algemeen toe met minder krachtvoer. De juiste hoeveelheid is ook altijd afhankelijk van de aard van het paard en de dagelijkse inspanning. Op dagen dat ze minder inspanning hoeven te leveren, kun je het beste de avond van tevoren het geven van krachtvoer al minderen (anders kans op spierbevangenheid). Wijzigingen in het rantsoen altijd langzaam en geleidelijk laten verlopen. Indien het paard dikker of dunner wordt, de hoeveelheid kracht- én ruwvoer aanpassen aan de behoefte. Bij weidegang kan de aanbevolen hoeveelheid krachtvoer verminderd worden als jouw paard te dik wordt.

'Uiteraard bestaat een gemiddeld paard niet. Gebruik bovenstaande adviezen daarom als richtlijn en houd je paard goed in de gaten.

Auteur: Leendert-Jan Hofland, dierenarts, Pavo Grooming Team©