Alternatief paarden centrum 'Renaissance'
Caroline Kimmerle
Elina van Wel
 
Welkom
Pensionstalling
Lessen en africhting
Foto's accomodatie
Tarieven
Clinics en Lezingen
Natuurgeneeskunde
Kruiden
Copyright/disclaimer
Agenda
Gastenboek
Links
Naslag allerlei
Reacties en inschrijving   

 

Kruiden

Het gebruik van kruiden kan bij paarden net als bij mensen een goede aanvulling zijn bij het genezen van bepaalde kwalen of preventief als ondersteuning voor de algehele conditie en gezondheid van het paard.

Elk kruid heeft zijn eigen werking, het is dus raadzaam voor dat we kruiden gebruiken ons hier in te verdiepen, met name omdat er ook giftige kruiden zijn.

Het Jacobskruid  is hier een bekend voorbeeld van. Ieder jaar overlijden paarden aan vergiftiging met jacobskruid. Het is een plant die wij vaak vinden in de berm, maar ook in weidelanden. De plant staat hoog op haar steel, heeft gele bloemen die in de vorm op maadeliefjes lijken. Niet elke geel bloeiende plant is jacobskruid, b.v. sint janskruid en het boerenwormkruid bloeien ook op hoge stel met gele bloemetjes.

We kunnen bij paarden de kruiden op verschillende manieren toepassen:

Kruidenthee, b.v. bij hoest geven wij in plats van het drinkwater een emmer met vlierbloesemthee met wat honing.

Kompressen, bij stalbenen maken wij o.a. een kompres van rozemarijn, je maakt hiervoor een sterke kruidenthee die met azijn gemengd word. Een deel azijn op twee delen water.

Gedroogde kruiden door het voer, bij huidaandoeningen of ontstekingen voegen wij twee handen wilde salie aan het voer toe.

Er zijn dus een hele boel mogelijkheden om met kruiden te werken. Heb je een probleem met je paard of ben je er gewoon in ge´nteresseerd, kijk dan op onze agenda wanneer er weer een lezing "Kruiden voor Paarden"  is.

Je kunt evt. ook je vraag aan "Alternatief paarden centrum" stellen via het reactieformulier op onze site!!